Reflecteren

Als ik terugkijk op mijn afgelopen 2,5 jaar op de FHJ kan ik trots zijn op hoe het gaat. Tot nu toe gelukkig alles nog gehaald. En het belangrijkste, vaak vind ik het nog leuk ook! Ik begon dit jaar wel met enige onzekerheid. Ik ga al mijn derde jaar in en wat is journalistiek voor mij? Vroeg ik mezelf af. Maar een echt antwoord formuleren lukte me niet. Na drie blokken R&P heb ik voor mijn gevoel daar wel stappen in gezet. Dat komt zo.

Een hele mooie discussie vind ik dus; wat is journalistiek? Maar ook wanneer is iemand een journalist? Tegenwoordig heeft bijna iedereen social media. Dus kan iedereen zijn of haar ongezouten mening geven. Stukken schrijven, reageren, noem maar op. Maar dit maakt je niet gelijk een journalist.

Journalistiek kan op veel manieren bedreven worden. Het belangrijkste in de journalistiek is voor mij dat de maker voor een volle 100% achter zijn/haar product staat. Verhalen moeten van meerdere kanten belicht worden. Om uiteindelijk een zo’n compleet mogelijk product neer te zetten.

Maar wat is de echte toegevoegde waarde van een journalist in de samenleving? Ik denk het nieuws en de waarheden boven water krijgen. Een heel recent voorbeeld is natuurlijk de redactie van BOOS: Die er eigenlijk voor zorgen dat het programma ‘The Voice’ compleet wordt stopgezet. Dat is voor mij een hele mooie en pure vorm van journalistiek. Er gebeuren jarenlang hele absurde dingen bij dat programma, maar er wordt gewoon de andere kant op gekeken. Tot dat er journalisten zijn die naar de verhalen van de slachtoffers gaan luisteren en echt werk van dat onrecht maken. Zij controleren die macht.

Dit nieuws kreeg ik via verschillende nieuwsapps tot me. Ik gebruik NOS en NU.nl het meeste. Verder heb ik via mijn eigen social media nog meer verschillende nieuwsbronnen waardoor ik het nieuws tot me krijg. Denk aan een NOS Stories, AD en NRC bijvoorbeeld. Maar de NOS app en NU.nl zijn wel de apps waar ik het meeste nieuws consumeer.

Zoals ik al beschreven had bij ‘wat voor journalist ben ik?’ ben ik iemand die graag andere journalisten helpt. Ik werk graag met mensen en daar ligt ook mijn kracht. Leiding geven kan ik goed, maar als ik die uit handen moet geven is dat geen enkel probleem. Zolang het ten goede zou gaan voor het proces. Dit betekent ook niet dat ik niet graag alleen werk want dat doe ik ook graag. Mijn eigen ideeën die ik kan uitwerken hoe ik wil blijft natuurlijk ontzettend fijn. Als ik kijk naar sport gerelateerde onderwerpen ben ik wel een journalist die juist verder kijkt dan alleen voetbal of hockey. Zo heb ik in mijn eerste jaar een Paralympisch speer- en discuswerper geïnterviewd en een poolstokhoogspringer. Niet echt twee voor de hand liggende sporttakken. Ik zoek graag de speciale of originele dingen op.

By Wessel

Student journalistiek aan de FHJ

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *