Researchen

Mijn research doe ik op veel verschillende manieren. Social media is hier wel erg belangrijk in. Op deze manier vind ik veel contacten die ik nodig heb voor opdrachten. Ik probeer altijd nog een tweede bron voor hetzelfde onderwerp te vinden om uit te zoeken wie het meest interessant is voor mijn stuk waarmee ik dan bezig ben. Tegelijkertijd probeer ik dan ook voor te zorgen dat wat allebei mijn bronnen vertellen ook kloppen. Bijvoorbeeld ik was bezig met een project voor GLOW Eindhoven. Ik zocht iemand die me meer kon vertellen over een route op de campus van de TU Eindhoven. Die vond ik binnen de organisatie, maar ik had ook de lichtkunstenaar benaderd die het grootste kunstwerk binnen de TU Eindhoven had gemaakt. Zij vertelden allebei hetzelfde verhaal dus wist ik dat ik de persoon binnen de organisatie als bron kon gebruiken aangezien de lichtkunstenaar zelf niet kon.

Ik zal mijn manier van researchen ook laten zien in mijn tafelvoetbal podcast. Voor mijn podcast voor audio heb ik een professioneel tafelvoetballer gesproken. Hij is huidig Nederlands kampioen en in 2018 wereldkampioen geworden in de dubbel. Ik probeerde echt in het wereldje van het tafelvoetbal te duiken. Een wereldje dat voor veel mensen onbekend is als het gaat om het spelen op professioneel niveau.

Tafelvoetbal weer hip en happening: ‘Skateboarden olympisch, dan wij ook’ | NOS

De link hierboven was de reden voor de start van mijn podcast. Toen ik dat las en mijn interesse gewekt was ben ik op zoek gegaan naar de social media van Thijs van Schijndel. Zoals je hier links ziet heb ik Thijs benaderd. Het eerste contact was dus via Facebook. (kijk afbeelding hierboven) Daar kon ik hem op vinden. Vervolgens heb ik geprobeerd de documentaire Foosballers te kijken, maar die kon ik helaas niet meer bekijken dus moest ik me op verschillende manieren gaan inlezen.

Na zijn goedkeuring ben ik veel gaan researchen op veel verschillende websites. Om zo goed mogelijk voorbereid het gesprek aan te gaan met Thijs van Schijndel. Ik heb filmpjes van de tijd dat Thijs wereldkampioen is geworden bekeken om al een eerste indruk te krijgen van hoe hij praat. Dat had ik ook al aan de telefoon gemerkt, maar ik wilde zeker zijn van mijn zaak voordat ik een verhalende podcast ging opnemen met iemand die niet goed uit zijn woorden kwam. Deze video heb ik bekeken. UvA’er Thijs is wereldkampioen tafelvoetbal (en deelt zijn signature move) – YouTube. Ik vond dit wel een belangrijk deel van mijn research voordat ik aan de opname begon.

Daarnaast moest ik ook de regels leren kennen zodat ik de juiste vragen kon stellen. Daarvoor heb ik deze link gebruikt. (NetherlandsBasicsGuide.pdf (tablesoccer.org)) Een voorbeeld van hoe ik de regels heb leren kennen zie je hieronder.

Als laatste voorbeeld van mijn grondige research geef ik een voorbeeld van het benaderen van mijn tweede bron voor de podcast. Dat was Anne-Jan van der Meer. Ik heb hem via Thijs van Schijndel benaderd. Er is alleen nagenoeg niks te vinden op internet over Anne-Jan van der Meer. Eigenlijk maar één filmpje. Dat gaat over een heel ander onderwerp dus vind het niet het delen waard. Maar zo wist ik ook dat het een goede spreker was én dat hij actief is geweest in het opzetten van het tafelvoetbal in Nederland de laatste jaren. Dat wordt namelijk in zijn intro gezegd. Nu zou je misschien denken daardoor weet je nog niet of zijn informatie klopt die hij verteld, maar de verhalen overlapten veel met die van Thijs dus zo kon ik wel zijn informatie waarborgen.

By Wessel

Student journalistiek aan de FHJ

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *