Wat voor journalist ben ik of ben ik aan het worden?

Sport, sport en nog eens sport. Dat ben ik als persoon. Als journalist vind ik mezelf meer dan dat. Sport heeft uiteraard mijn interesse, maar ook dit jaar heb ik weer ontzettend weinig met sport gedaan. Mijn podcast was sport gerelateerd (professioneel tafelvoetbal), verder heb ik eigenlijk geen item over sport gemaakt. Ik wil me blijven ontwikkelen op alle vlakken en niet perse richten op sport.

Ik ben als journalist iemand die makkelijk contact legt met de mensen die hij nodig heeft en ook graag andere journalisten helpt met de producties op school. Ik zal er echter altijd voor zorgen dat het helpen van andere niet ten koste gaat van mijn eigen werk. Bij mijn producties zou je terug kunnen zien dat ik probeer zou zorgvuldig mogelijk te werken en het leuk vind om nieuwe dingen te proberen. Bijvoorbeeld mijn radio item voor de nieuwsuitzending. Hier heb ik meegelopen met iemand van GLOW. In plaats van simpele vragen te stellen zijn we samen over de campus gelopen en heb ik alles opgenomen om zo te proberen de luisteraar echt mee te nemen op de route. (GLOW – Wessel Sprangers (fhj.nl))

Maar wat voor journalist ben ik aan het worden dan? Wat me aantrekt is het multimediale. Chiel van Koldenhoven heeft wel een droombaan naar mijn mening. Hij is multimediale redacteur bij NOS Sport. Hij is ook afgelopen Zomerspelen naar Tokio gegaan en heeft daar veel werk verricht voor de social media van de NOS, maar ook beelden geschoten voor het TV programma en interviews gehouden. Dat lijkt me echt ontzettend gaaf en leerzaam om te doen voor werk.

Wat ik ook een gave productie vind is dit filmpje (Van buitenaards goed naar bijna bankroet: de teloorgang van FC Barcelona | NOS). Dit is niet multimediaal maar ik vind dit wel verfrissend om naar te kijken. Chiel van Koldenhoven voor de camera die uitlegt wat er gebeurd is. Stap voor stap. Daarnaast als het iets toevoegt komen er statistieken in beeld. Of hoofden van spelers zodat je er een beeld bij hebt. Dat vind ik tof gemaakt.

Ik heb daarom ook bewust gekozen voor video én audio tijdens R&P. Op deze manier blijf ik mezelf ontwikkelen op meerdere vlakken en richt ik me niet op alleen video bijvoorbeeld. Ik ben heel blij met deze keuze. Ik heb gemerkt dat ik bij beide blokken toch even een moment had van even schakelen. Dat is natuurlijk positief omdat ik op deze manier alle dingen die ik al geleerd heb weer opfris en natuurlijk nieuwe dingen heb bijgeleerd. Zoals het maken van een video reportage, waarbij je ook een verhaal kan vertellen zonder voice-overs of bruggetjes maken zonder stem. (https://youtu.be/__NqA9cg55Y)

Mijn korte termijn ambitie is een gave stage regelen. Denk aan Ziggo Sport, NOS Sport of ESPN. Dat zijn lastige stages om te regelen, maar het is wel een mooi doel om te behalen. Ik zou daar graag bezig zijn met video’s of tv-uitzendingen. Om er natuurlijk na mijn stage/afstuderen te kunnen blijven hangen. Het is een droom scenario, maar dat zou het des te mooier maken als het lukt.

Ik zou het komende halfjaar graag iets meer werk ervaring op doen. Ik kon aan de slag voor Willem II als verslaggever voor de blindentribune, maar corona gooide helaas roet in het eten. Dat kon niet doorgaan. Wat ik nu vooral doe is reportages bekijken en proberen te leren hoe ze die gemaakt hebben. Ook ben ik heel recent begonnen om kleine stappen te maken in het editten  van video’s. Dan bedoel ik niet een nieuwsitem, maar echt zoals bij het item van de NOS over FC Barcelona. Dus echt statistieken of geld in beeld laten komen. De reden dat ik dit doe is simpel. Ik wil mijn kansen als journalist blijven vergroten, dus lijkt me dit verstandig om te doen.

De markt voor de baan waar ik in zou specialiseren is alleen maar aan het groeien. Chiel van Koldenhoven vertrok met niet heel veel meer dan een laptop en camera naar Tokio om vervolgens ontzettend belangrijk te zijn voor de verslaggeving van de Olympische Spelen. Het is dus goedkoper voor het bedrijf om Chiel te sturen dan ook nog eens een hele sociale media ploeg of complete camera ploeg.

By Wessel

Student journalistiek aan de FHJ

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *